Wat is een koelbatterij?

Koelbatterij

Lucht of een machine koelen is in de zomer soms zeer moeilijk. Een koelbatterij is vaak een onderdeel van een luchtbehandelingskast. In een luchtbehandelingskast wordt buitenlucht verwarmt of gekoeld naar gelang de buitentemperatuur om de lucht binnen een gebouw op een aangename temperatuur te houden. De koelbatterij zorgt ervoor dat de lucht van buiten gekoeld wordt. Daarom word de koelbatterij vaak ook gebruikt voor het koelen van elektromotoren of machines. Maar hoe werkt dat eigenlijk zo’n koelbatterij?

De koelbatterij binnen het klimaatsysteem van het gebouw

Naast het koelen van lucht door middel van een koelbatterij heeft een klimaatsysteem ook een verwarming, een luchtbevochtiger en een luchtontvochtiger. Via de luchtbehandelingskast, welke meestal op de hoogste verdieping staat, wordt lucht van buiten met een ventilator word aangetrokken. Nadat de lucht op temperatuur is gebracht word de lucht via kanalen door het gebouw geleid.

Hoe koelt de koelbatterij?

De koelbatterij kan met vele verschillende vloeistoffen en gassen zijn werk doen. Voorbeelden hiervan zijn water, glycol, pekel, ammoniak, synthetische koudemiddelen, koolwaterstoffen en verschillende technische gassen. Vaak is een combinatie van de gas die gekoeld wordt en het koelmiddel niet aan te raden. Er kan dan gebruik worden gemaakt van een dubbelwandige koelbatterij. Hierdoor wordt de kans van vermenging van de twee gassen of vloeistoffen minimaal.

Het materiaal

De standaard koelbatterij word geleverd met koperen buizen aluminium lamellen en een frame van gegalvaniseerd plaatstaal. Deze koelbatterij is ontworpen voor luchtbehandeling in een horizontale luchtbehandelingskast. Het kan echter ook voorkomen dat deze niet altijd in de luchtbehandelingskasten passen. Dit schijnt echter geen probleem te zijn. de koelbatterij is verkrijgbaar in vele soorten materiaal en zelfs voor verticale luchtbehandeling geschikt.

Een koelbatterij of een nieuwe koelbatterij bestellen is geen eenvoudig klusje. Verzeker jezelf van een professionele monteur die weet waar hij over praat. Problemen met de luchtkwaliteit kunnen grote gevolgen hebben, om nog maar te zwijgen van de tijd die het kost om het te herstellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *